Czytam tą definicje już któryś raz, ale nadal do końca jej nie rozumiem, może ktoś pomoże mi w interpretacji?
Nie mogę pojąć tego fragmentu: "W wadzie tej skrócony trzon żuchwy jest przegięty w kierunku tylnym. Palpacyjnie wyczuć można zagłębienie na dolnym brzegu trzonu kości, a kąt żuchwy jest zauważalnie powiększony"
1. Trzon to część żuchwy na której osadzone są zęby, w jaki sposób może on być przygięty w kierunku tylnim jak za nim znajduje się kąt żuchwy i gałąź żuchwy?
2. Nie bardzo rozumiem gdzie szukać tego zagłębienia. Bliżej brody czy kąta żuchwy?
3. Powiększenie kąta żuchwy mam rozumieć jako zmianę np. z kąta prostego na rozwarty, czy na odwrót?
Pytania mogą się wydawać trochę głupie ale chciałbym dobrze zrozumieć tą wadę. Przy ich zadawaniu posiłkowałem się opisem budowy żuchwy: http://www.ikds.org/wp-content/uploads/ ... zuchwa.gif
Mam jeszcze pytanie dodatkowe. Jeżeli zmianie ulega również gałąź żuchwy to mam rozumieć że całą żuchwa jest za mała, a leczenie operacyjne koncentruje się tylko na trzonie żuchwy(wydłużenie), lekceważąc pozostałe części żuchwy które również są niedorozwinięte?